Pestújhely díszpolgárai

Mivel Pestújhely 1909-1950 között önálló önkormányzatisággal bírt, ezért összeszedtem azokat a díszpolgárainkat, akik kimondottan Pestújhelytől kapták, vagy pestújhelyiként érdemelték ki az elismerést. Nem tudom megmondani, hogy ez a kis rövid lista, mennyire lehet teljes.

1926.07.01: Az Új Barázda folyóiratban megjelent hírből megtudhatjuk, hogy aznap Rassányi Gellért jegyző javaslatára Klebelsberg Kuno kultuszminisztert rendkívüli közgyűlésen díszpolgárrá választották és táviratilag kiértesítették.

1938.01.23: Díszpolgárrá választják Vedres Béla apátplébánost. Az Ipartestületben volt az ünnepség, miután a templomban Vedres búcsúbeszédet tartott. Az ünnepségen részt vett Pohl Sándor főszolgabíró, Deák Sándor iskolaigazgató, Horváth Sándor OTI vezérigazgató, Szlatényi Ernő főjegyző, Stump Sándor ker. iskola igazgató, Báthory Kornél, Heller Antal.

1933. február: Dr. Szűcs István államtitkár, országgyűlési képviselő már díszpolgár, amikor elkészül Pestújhely Ezüstkönyve. Az ünnepségről és annak pontos idejéről nincs forrás. Ő a szintén XV. kerületi díszpolgár Antall József nagyapja.

Lővey József doktor kórházi főorvos, majd pestújhelyi körzeti-, iskola- és tisztifőorvos volt. A II. világháborúban zsidókat mentett, 1957-ben internálták. 1976-ban hunyt el, posztumusz kapta a már XV. kerületi elismerést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük