A palotai gimnazista, aki filmes babérokra vágyott – haláleset a Gaumont első magyar filmfelvételén

1912.08.29: Kovalik Dénes a rákospalotai Wágner Gimnázium tanulója, aki tanulni nem, de sportolni, úszni nagyon szeretett, elvállalta, hogy leugrik az Ferenc József (mai nevén Szabadság) híd turulmadárjáról, amit megörökít mozgóképen a francia Gaumont cég, első hazai filmjükhöz. A levegőben többször bukfencezve háttal zuhant a vízbe, majd merült el és halt meg a fiú. Szeptember 6-án a Csepel-szigetnél vetette ki a víz a fiú hulláját. Ez volt az első dokumentált ugrás a turulról. Azóta is az öngyilkosjelöltek kedvenc bázisugrópontja.

Egy évvel korábban Csipcsala Mihály, a Nagymező utcai kereskedelmi iskola 17 éves tanulója ugrott le az Erzsébet hídról, ő is bukfencezve, de hassal ért vizet és fulladt meg.

Mindkét fiú sportőrült volt, korábban több sikeres ugrást hajtottak végre más helyszíneken. Csipcsala esetében is volt egy rejtélyes mozgófénykép-vállalat, aki megbízásával ösztökélte a mutatványra (Forrás: Pesti Napló 1911.05.28 62. évf. 125. szám 7. oldal).

Már száz éve is a hírnév és a másokat túlszárnyaló sporteredmény ugyanúgy megbabonázta a gyerekeket, mint manapság a sok celeb, vagy a mások majmolása.

Szerencsére azóta a rákospalotai sportoló ifjoncoknak a rákospalotai filmgyártástól nem kell tartania, és dublőrként helyettük rengeteg „ismeretlen” külföldi (pl. Angelina Jolie vagy Keanu Reeves) jön asszisztálni. (Élc 🙂

Az Újság 1912.08.29-i számából (10. évf. 205. szám 5-6. oldal)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük