A rákospalotai palánk

A rákospalotai palánk nem hungarikum, még csak nem is egy ismert dolog. Én találtam ki. De itt Palotán nagy múltja van a léckerítésnek és a palánkoknak. Még most is van jó néhány ilyen kerítés. Aki elmúlt 40, az mind ismeri a Gyermekrablás a Palánk utcában című ifjúsági filmet. Mondanom sem kell, hogy a főváros egy szem Palánk utcája Palota Újfalun található (ha jól tudom a Kassa utcát 1956-ban keresztelték át Palánkra). Sok képen és filmen köszönnek vissza tehát az itteni palánkok. Az általános iskola 5. osztályosainak kötelező olvasmány a Pál utcai fiúk Molnár Ferenc tollából. Ennek az alapműnek Fábri Zoltán 1968-ban készítette el legismertebb filmváltozatát. Benne igazi, Palotáról szerzett palánkkal.

A film végén Boka szomorkodik, mikor kiderül, hogy házat építenek a grund helyén. Vele együtt szomorkodik a híres palotai palánk is – ő is elbontásra kerül.

Sajnos beágyazni nem tudtam a filmet, így azt kattintás után tudja megnézni: A Pál utcai fiúk (1969) – Videa.hu

A palotai palánk korábban is fontos szerepet töltött be. Le lehetett vizelni 🙂 Legalábbis a vicclap szerint a Park Vendéglő palánkját…

Borsszem Jankó 1880.04.18 – szatírikus hetilap

Aztán 1912-ben az új URAK sportpálya is 2,5 méteres palánkot kapott:

Pesti Hírlap 1912.06.05 34. évf. 133. szám 20. oldal

Kosztolányi így írt Babits lakásáról, mikor nála járt Rákospalotán: „Ablakából egy palánkra látok ki és egy fára, mely a szeles égbe mered fel egyedül. Elhagyott ágain lebeg a magány és a meditáció.”

Lengyel Balázs Közelképek című válogatott tanulmányok c. munkájában (PIM, 2011) így ír Zelk Zoltán munkásságáról:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük