Hírlapi érdekességek Rákospalotáról #8 – Az eltűnt kápolna

Több XX. század eleji térképen is a Régi Fóti út és a Széchenyi tér melletti (Szent Imre téri), a mára bezárt temetőben jeleztek egy kápolnát. Most sikerült kicsit utánanézni a kápolna sorsának.

A képen (saját tulajdon) a már megszűnt temető lebontott kápolnája látható a Régi Fóti út felől fotózva. A térképet alaposan szemlélve kiderül, hogy a Penny Market helyén állt, a főbejárattal szemben. Az építéséről is van már információnk:

Váczi Közlöny 1892.09.04 (14. évf. 36. szám 3. oldal)

Váczi Közlöny 1894.04.29 (16. évf. 17. szám 2. oldal)

Tehát másfél év alatt épült fel a barokkos jegyeket magán hordó kápolna. A képen már kopottas homlokzatát látjuk, azt gondolom, hogy a kép az 1940-es évek elején, vagy nem sokkal korábban készülhetett. Az alábbi térkép 1949-50-ben keletkezett, ugyanakkor lehet pár évvel korábbi térkép volt az alapja, tudniillik 1949-ben a temető már el volt dózerolva, és tűnt el örökre ez a szép kis kápolna. Az 50-es években épült meg a jelenlegi stadion, melynek területe a térképen látható katolikus temetői részbe annak teljes szélességében belóg. Az új temető 1904-ben nyílt, ha 50 évet kellett várni a bezárás utáni felszámolással, akkor a régi temető 1904+50=1954 körül szűnhetett meg papíron. A kápolna – ahogy a plébánia templom tornya, szentély felőli vége és jobboldali kereszthajója – valószínűleg károkat szenvedett már a II. világháborúban, mert a térkép készültekor már csak az alapjainak maradványai álltak. Csontokat a Czabán Samu téri általános iskola építésekor, de még egy-egy ’70-es évekbeli földmunka során is találtak. Valószínűleg csak azok a csontok kerültek exumálásra és az új temetőbe történő újratemetésre, ahol a család ezt kérte, így tűnhetett el Székely Elek sírja is.

M. Állami földmérés 1949. évi XXVI törvény alapján Budapest, azelőtt Rákospalota térképének másolata – Budapest térképeinek katalógusa 5080 – A kápolna a temető római katolikus síroknak fenntartott szakaszában a Penny Market főbejárata mögött, az épület mögötti út helyén feküdt.

Köszönöm Szabó József úrnak a kápolna végnapjaival kapcsolatos információt, a cikk 2023.01.24-jén került pontosításra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük