Hírlapi érdekességek Rákospalotáról #8 – Az eltűnt kápolna

Több XX. század eleji térképen is a Régi Fóti út és a Széchenyi tér melletti (Szent Imre téri), a mára bezárt temetőben jeleztek egy kápolnát. Most sikerült kicsit utánanézni a kápolna sorsának.

A képen (saját tulajdon) a már megszűnt temető lebontott kápolnája látható a Régi Fóti út felől fotózva. A térképet alaposan szemlélve kiderül, hogy a Penny Market helyén állt, a főbejárattal szemben. Az építéséről is van már információnk:

Váczi Közlöny 1892.09.04 (14. évf. 36. szám 3. oldal)

Váczi Közlöny 1894.04.29 (16. évf. 17. szám 2. oldal)

Tehát másfél év alatt épült fel a barokkos jegyeket magán hordó kápolna. A képen már kopottas homlokzatát látjuk, azt gondolom, hogy a kép az 1940-es évek elején készülhetett. Az alábbi térkép 1949-50-ben keletkezett. Közvetlen ezután dózerolhatták el a temetőt, és tűnt el örökre ez a szép kis kápolna, hiszen az 50-es években épült meg a jelenlegi stadion, melynek területe a térképen látható katolikus temetői részbe annak teljes szélességében belóg. Az új temető 1904-ben nyílt, ha 50 évet kellett várni a bezárás utáni felszámolással, akkor a régi temető 1904+50=1954 körül szűnhetett meg, így erre az évre tenném a kápolna lebontásának dátumát.

M. Állami földmérés 1949. évi XXVI törvény alapján Budapest, azelőtt Rákospalota térképének másolata – Budapest térképeinek katalógusa 5080 – A kápolna a temető római katolikus síroknak fenntartott szakaszában a Penny Market főbejárata mögött, az épület mögötti út helyén feküdt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.