Az ígéret szép szó! Hol a két palotai metró?

Jómagam idén 45 éves vagyok. Gyakorlatilag egyidős vagyok a palotai metrók ötletével. A tervek, amelyeket közlök nagyrészt (részben) megvalósultak. A maradék részük – melyek pont a palotai embereket szolgálnák – még nem. Remélem, hogy még megélem, hogy lesz Palotán metró. Ahol a magyar vasúti szolgáltatás és a lóvasút elsők közt indult meg, ott nem lehet, hogy ne legyen metró is. Jó munkához idő kell, tartja a mondás… Talán megépül végre a 3-as metró lassan fél évszázada megálmodott legfelső szakasza is. A 4-es, DB-R metró meghosszabbítása Újpalotára sajnos teljesen kérdéses, legújabban gyorsvillamosról fantáziáltak a vezetők, majd az is lekerült a napirendről. A IV-XV-XIV. kerület 300 ezer lakost számlál. Ennyi ember jobb tömegközlekedését szolgálná a metrók meghosszabbítása, mely hosszabbítás nem is jelent végig alagútfúrást. Arról nem is beszélve, hogy a palotai homokba még egy vakond is tud alagutat fúrni…

Két nagyobb lélegzetű, publikus tervet találtam, melyeket a nagy méret miatt pdf állományként tudnak megtekinteni.

1975.09.17 A Budapest Főváros Tanácsa Végrehajtó Bizottsága és a Közlekedési- és Postaügyi Minisztérium előterjesztése a metró észak-déli teljes vonaláról,a vonal III. befejező szakasza és kapcsolódó létesítményei beruházási javaslatának jóváhagyására: 1. rész , 2. rész

1988.09.26 Budapest Főváros Tanácsa Végrehajtó Bizottságának Közlekedési Főigazgatósága: Előterjesztés a Tervgazdasági Bizottság részére az észak-déli metróvonal továbbépítési feltételeiről és a Dél-Buda – Rákospalota vonal I. szakaszának beruházási javaslatáról: 1. rész , 2. rész

Az eredeti észak-déli (M3) vonal tervei. A megépült szakasz: Újpest Városkapu és Újpest Központ a térképen a fekete folytonos vonal első két megállója lett (Árpád út felirattal). A jelenlegi alagút vége a képen Rózsa u. névvel van illetve (Árpád Üzletház). Innen kell folytatni az alagutat Rákospalota-Újpest vasútállomásig (a mai felüljáró alatti terület), majd a Czabán Samu térig, amely megálló szerintem a mai Illyés Gyula u. és Régi Fóti út sarkán álló benzinkút helyén valósulhatott volna meg. Ezután az alagút a Régi Fóti út alá kanyarodva érte volna el a járműtelepet, mondjuk a mai Lidl áruház helyén. Készült egy leágazás is, mikorra Káposztásmegyer teljesen kiépül és a Váci út alatt vagy akár felszínen érte volna el a mai Újpesti Ipari Park vagy a Homoktövis Lakóparkot.

Az eredeti metróvonal tervek. A már fent említett észak-déli metró a Régi Fóti útnál egy járműteleppel ér véget. Ehhez kapcsolódott volna a Dél-Buda – Rákospalota vonal (M4) északi nyomvonala, mely a Szentmihályi úton (vagy alatta) haladva érte volna el a Nyírpalota utat, és haladt volna befele a Drégelyvár, majd Csömöri úton a Bosnyák térre és onnan a Keleti Pályaudvarhoz. A rajz stilizált, a Régi Fóti út alatt egy alagút lett volna csak értelemszerűen, ahova befordul az M3-as metró szerelvénye, mikor a járműtelepre megy, és ahonnan a járműtelep felől elindul az M4-es szerelvénye, hogy beforduljon a Szentmihályi útra, hogy megkezdje az útját. A rajzok még annyira nem voltak átgondoltak, hiszen így átszállási lehetőséget nem biztosítottak volna a két metró között, hacsak nem a járműtelepnél is lett volna megálló, ami csak azért hihetetlen, mert a Régi Fóti úton a Szilas-patak felett véget is Rákospalota. Ott nincs értelme egy átszállóhelynek, ahol a kutya sem lakik. Ennél sokkal ideálisabb járműtelep a mai Asia Center melletti terület a Szentmihályi út mellet, ahol a Nyírpalota út torkolata van. Ezen a területen egyúttal buszpályaudvar is van és a lakótelep és a bevásárlóközpontok tőszomszédsága.

Zubreczki Dávid újságíró 2016-ban írt cikket az Uvaterv megmentett metróterv térképéről, mely – mint fotó – aztán a Fortepanra került fel. A terv egyezik a most általam közöltekkel, ami az M3 és M4 vonalak rákospalotai elképzeléseit illeti. Az Uvaterves rajzon az M4-es nyomvonala végül nem a Szentmihályi úton, hanem a Szilas-patak felső oldalával párhuzamos nyomon érte volna el a Régi Fóti útra tervezett járműtelepet.

Esti Hírlap 1986.02.24 (31. évf. 46. szám 4. oldal) – elkészül a leágazás és az Óceánárok utcai végállomás

Népszabadság 1998.07.31 Budapest melléklet – 4 új megállóval bővítik a vonalat a Megyeri útig

A mai ismereteink szerint az eredeti terv nyomvonala Rákospalota-Újpest vasútállomásig megvalósul, onnan felszínen a 14-es villamos nyomvonalán halad majd a metró és az Óceánárok utcánál és a Járműtelep utcánál lenne két megállója mielőtt elérné a Megyeri út végállomást. Állítólag 2021-től elkezdődhet az építkezés. Ami érdekesség: a 12-es villamos jelenleg úgy üzemel, mintha a 14-es villamos szárnyvonala lenne, holott fordítva van a dolog. 1872 óta jár a lóvasút, majd 1896 óta villamos a jelenlegi útvonalán („A” majd 90-es viszonylat) és csak annyi történt, hogy építettek egy leágazást 1986-ban Káposztásmegyer felé a Szilágyi utcától az Óceánárok utcáig, majd ezt 1998-ban hosszabbították meg a Megyeri útig. A metró elkészültével vélelmezem, hogy a 14-es viszonylat megszűnik, és ismét csak a 12-es villamos fogja a teljes pályát használni. Vagy a két számozás megmarad és a 14-es a nyomvonal egyik részén, míg a 12-es a másik részén fog közlekedni. A 14-es vonalán jelenleg meglévő Atlétikai stadion, Bőröndös és Bőrfestő utca megállóhelyek meg fognak szűnni.

Újpest 1840-es alapítása óta folyamatosan „lopkodott” el területeket Rákospalotától, mivel Rákospalotához tartozott a Dunáig minden terület. Újpest város létrejötte, majd a Villasor, Istvántelek, a palotai erdő, Káposztásmegyer, mind mind újabb kihasítások voltak Palota területéből. Egyetlen kis útszakasz, a Szilágyi utca palotai oldala maradt meg Palotának, ezáltal továbbra is palotai területen fekszik a vasút és így az állomás is.

Ezért, ha végre megépül az M3-as vonal északi folytatása, Palotának is lesz végre saját metróállomása.

Hogyha már minden villamosvonalat fonódó vonallá bővítenek, vajon nem volna-e értelme a 12-es villamost a régi Jókai u. – Fő út – Beller Imre utca – Szentkorona utca nyomvonalon a 62-es és 69-es végállomásával újra összekötni? Vagy ha nem ezen a nyomvonalon, akkor a Fő út – Jókai u. – Szentmihályi út – Bánkút utca nyomvonalon például. De alkalmas utcák az Arany János és a Tompa Mihály utca is arra, hogy egyirányú vágányzatot kapjanak és a két irány egy-egy párhuzamos utcában kapjon helyet a szűkebb szélesség miatt. Jelentősen jobb lenne a villamos kihasználtsága is, mert Régi- és Újpalotát kötné össze az új szakasz. A buszok most folyamatosan a Szerencs utcában vagy a Szentmihályi úton állnak a dugókban, lévén buszsávnak már nincs hely és az M3-as Szerencs utca kereszteződés még mindig egyszintű. Ha ezen a ponton aluljáró épülne, akkor a villamos is el tudna itt haladni, kiváltva akár a Szerencs utcai buszjáratokat is. Nagy kérdés persze, hogy azok, akik a pénzeket elosztják és döntési helyzetben vannak, figyelembe veszik-e az átlagemberek érdekeit. Ha nem, akkor csak még több autó és így még több dugó lesz, mert nem lesz az autónak alternatívája. A két leghosszabb járat (megállók számát tekintve az 5-ös, menetidőben a 133E) szintén rákospalotai végállomással bír. Egy olyan buszjárat, aminek közel 50 megállója van, vagy egy olyan buszjárat mely másfél órás menetidővel bír, vajon mennyit képes késni, ha bárhol az irgalmatlan hosszú útvonalán terelés, dugó, baleset következik be? Lássuk be, ezért kell a metró és a kötöttpályás járművek, hogy ne töltsük feleslegesen életünk jelentős részét utazással 174 évvel azután, hogy megépült az első vasút….itt Palotán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük