A pestújhelyi vigalmi adó

A képen egy 4-es 10 filléres tömb (félrenyomva, félreperforálva) és egy 50 filléres példány látható. A 10-esek sötét rózsaszín, az 50-es narancsos barna színű. A keret, a „vigalmi adóbélyeg” szöveg és a címer volt előre nyomva, a „Pestujhely”, illetve az érték másodnyomat. A bélyeg perforált, nem fogazott, enyvezett hátoldalú. A fenti bélyegeken túl ismert a halványbarna (krém) színű 5 filléres is forgalomban volt. – Saját tulajdon

A fenti cikkből (Városi Szemle 8. évf. 1915 – Sztankovics Szilárd: Városi vigalmiadók Magyarországon) kiderül, hogy 1912-ben jelent meg hazánkban ez az adónem.

A Fővárosi Közlöny 1916.12.01-i (27. évf. 66. szám 4. o.) száma foglalkozott az új adó fővárosi rendelet tervezetével. A helyi önkormányzatok belátásuk szerint adóztatták az egyes vigalmi ágakat, eltérő módon, eltérő összegben.

A vigalmi adó fővárosi bevezetésének kihirdetésére szolgáló plakát fejléce. 1918.02.15-i nappal vezették be. Ezután terjedt el az országban ez az adófajta. Pestújhelyen a bevezetés dátumát nem sikerült megtalálnom (lásd: PPSK vármegye, továbbá a városok és községek szabályrendeleteinek levéltári gyűjteménye 1876-1944, összeállította: Fodor Dorottya levéltáros). Újpest 1923-ban már alkalmazta ezt az adószedést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük