Tanay József, a nyomdász

A legkorábbi adat 1902-ből ismert, hogy Tanay Rákospalotán él, illetve tart fent lakást. A korabeli Erzsébet (ma: Sződliget) u. 12-16. szám alatti telek ma a 12-14-16 számokra szét van osztva, szinte biztos, hogy a 14-es számú ház volt csak meg ekkor, abban élhetett családjával. A ház vélhetően a századforduló előtt épülhetett pár évvel.

1900-ban, mikor lánya Mária Auguszta férjhez ment Mészáros Jánoshoz még Újpesten, a Szilágyi u. 2-ben laktak. 1918-ban mikor elvált lánya másodszor is férjhez ment (ekkor Kovács Géza tanárhoz), egy Mária (ma: Sín) u. 35-ös cím szerepel az anyakönyvben lánya lakcíméül. 1921-ben fia, József Albert házasságakor az a Batthyány u. 36-ban lakott. 1923-ban, Tanay Frigyes fiának Ferencnek a házasságakor pedig már a Mária u. 29-ben lakik. Fia Jenő is a korábban már említett Mária u. 35-ös címen lakott 1924-ben, mikor elvette Major Idát.

Tanay életét a 25. majd az 50. jubileuma alkalmából is méltatták. Az évfordulós ünnepségek a könyvnyomtatásban, tipográfiában eltöltött munkájával foglalkoztak. Amit igazán kevesek tudnak, hogy sok társadalmi pozíciót töltött be. Helyben, Palotán már 1902-ben a Tűzoltó Egyesület elnöke és a Kaszinó alelnöke is volt. Minden bizonnyal tehát a házat, mely most is áll, ő építtette pár évvel korábban, hiszen lokálpatriótává, virilis, a környéke által elfogadott személlyé nem hetek alatt vált az ember akkor sem.

Ország-Világ 1896.10.11 (17. évf. 41. szám 645. oldal) – Tanay 39 évesen

1892-től a Könyvnyomdászok Szakköre elnökévé választotta. 1896-tól alelnöke majd később elnöke volt a Budapesti kerületi Betegsegélyező Pénztárnak. Ipari cégeken, egyleteken keresztül alulról építkező önsegélyző pénztárként indult el a betegsegélyezés. 1906-ban jött létre a Budapesti Munkásbiztosító Pénztár. Tanay halála évében nőtte ki oda magát aztán az államosított pénztári struktúra, hogy OTI néven Európa első felhőkarcoló épületét felépítették a Fiumei úton. Bár az épület tornyát visszabontották és már nem felhőkarcoló, sőt a táppénz is csak éhenhalásra elég, gondoljunk Tanayra mikor betegbiztosítással találkozunk, vagy a Baleseti Intézet, netán az Uzsoki utcai Kórház „lát vendégül”.

Nem kisebb feladatot látott el Tanay, mikor életre hívták az Általános Fogyasztási Szövetkezetet, többek közt Peindl Gyulával. (Peindl Tanay kezei alatt tanult, lett nyomdász, majd a betegsegélyegző későbbi elnöke, sőt a tanácsköztársaság idején 6 napra miniszterelnök is.) Fogyasztási Egyletek 1867-től alakultak az országban, 1875-ben hozták létre a szövetkezeti törvényt. Károlyi Sándor gróf 1898-ban megalapította a Hangya Szövetkezetet, Tanayék pedig 1904-ben az ÁFOSZ-t (Általános Fogyasztási Szövetkezet). Az államosítást követően ezek a szövetkezeti boltok lettek az ÁFÉSZ boltok, a mai COOP üzletek. Így ha valaki betér egy zsák krumplira egy COOP üzletbe, jusson eszébe Tanay munkássága.

Tanay 25 éves jubileuma – Ország-Világ 1902.12.14 (23. évf. 50. szám 1023. oldal) – ekkor tünteti ki Ferenc József az Aranykereszttel (a F. J.-rend polgári kitüntetése)

Központi Értesítő 1904.04.24. (29. évf. 33. szám 607. oldal)

Ország-Világ 1918.04.21 (39. évf. 17. szám 201. oldal) – Megkapja a lovagkeresztet IV. Károlytól – ez a F. J.-rend nemeseknek adható legalacsonyabb osztálya. A legtöbb vállalkozó, tudós lovagkeresztet kapott

Ország-Világ 1921.11.06 (42. évf. 45. szám 519. o.) – A kép 1902-ben készült….

A Munka és Becsület c. emlékfüzetből, melyet a Pesti Könyvnyomda Rt. személyzete adott ki a pályatársak 50. jubileuma alkalmából 1922-ben.

A nyugdíjba menetelekor írt tisztelgő cikkben megjelent képe, amit már 1922-es életrajzánál is mellékeltek. Ebből is látszik, hogy bár a cég második embere volt, sosem élt vissza hatalmával és nem ő rendelte meg a cikkeket, különben nem sok-sok évvel korábbi fényképeket kellett volna használniuk a méltatóinak.

Tanay József a Pesti Könyvnyomda Rt.-nél eltöltött 50 év alkalmából a munkatársaitól kapott egy ezüst cigarettatárcát:

Tanay Krisztina Tanay József ükunokája, a képet ő bocsátotta rendelkezésemre. A tárcát József 1928 karácsonyán fiának, Jenőnek adta szeretet jeléül, melyről szintén bevésés tanúskodik.

Élete második felét palotai lakosként élte le, méltán lehetünk büszkék munkásságára. Érdekesség, hogy Tanay József nejének Major Idának a testvére Auguszta lett az a nő, akit Ifj. Tanay Jenő feleségül vett (a gyászhíren még első felesége Lelovich Aranka szerepel). Így a két Tanay fivérnek két lánytestvér voltak a nejei. Id. Tanay József testvére Tanay Miklós fia, a színész Tanay Frigyes volt.

4 hozzászólás “Tanay József, a nyomdász” bejegyzéshez

 1. Köszönöm dédapámról a cikket. Van egy cigaretta tárcám, amit a munkatársaitól kapott, ezzel a vésettel: „Az 50 éves együttműködés emlékére A Pesti könyvnyomda könyvnyomdai személyzete 1927.dec.7.”.
  Fiának, nagyapámnak adta, beleíratta;
  Jenőnek szeretete jeléül 1928.XII.24 Apa

 2. Kedves Krisztina, ha van olyasmi, ami hibás, vagy téves gondolat, kérem írja meg, hogy javíthassam. Esetleg a tárcáról készült fényképet be tudnánk illeszteni a cikkbe?
  Üdv,
  Horváth Csaba

 3. Tisztelt Horváth Csaba!
  Utolsó mondatát szeretném javítani:
  Tanay Frigyes az unokaöccse volt. Édesapja Tanay Miklós volt id. József testvérbátyja .

 4. “……Auguszta lett az a nő, akit Ifj. Tanay Jenő feleségül vett (a gyászhíren még első felesége Lelovich Aranka szerepel). Így a két Tanay fivérnek két lánytestvér voltak a nejei.”
  Hiba: ifjabb Tanay JÓZSEF helyesen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük