Tieff L. Bertalan – Gyermekvilág műterme

Tieff L. Bertalan is az a fotós volt, aki Rákospalotán kezdte, majd Újpesten folytatta a mesterségét. Az apa Tieff Sándor nyomdász volt, a neje Fridvalszy Vilma volt, katolikusok voltak és az 1904-ben született és 1913-ban meghalt Sándor fiuk temetése idején már a Zárda u. 17.-ben laktak. “L”, azaz Lajos Bertalan 1911-ben született. Az anyuka, Vilma 48 évesen 1923-ban meghalt, címük ekkor is a Zárda u 17. volt. (Lehet, hogy az 1928-as átszámozás után kapta a ház a 21-es számot).

Esti Kurir 1932.03.15 (10. évf. 61. sz. 12. o.) – Tieff Bertalan első hirdetése, Zárda u. 21.

Esti Kurir 1932.10.20 (10. évf. 236. sz. 10. o.) – még mindig, mint segéd hirdette magát. Ekkor a Palota-Újfalu, Pázmány u. 60.-as címet adta meg.

Az 1943-as telefonkönyvben Újpest, Kossuth u. 28.-as címmel szerepel a műtermek között. 1948-1950 között pedig ismét Istvántelken a Zárda u. 21. szám alatt működteti a Gyermekvilág névre keresztelt műtermét. Vélelmezhető, hogy ha 1932-ben is és 50-ben is ugyanott lakott, akkor valójában sosem költözött el. Vagy mégiscsak ide-oda költöztette a műhelyét, miközben a lakása megmaradt egy helyen, bár ez sokkal kevésbé valószínű.

168 óra – 2010.12.02 (22. évf. 48. sz. 32. o.) – Egy visszaemlékezés Tieff fotósra. Ez már az ötvenes években vagy utána kellett, hogy történjen, ekkor a Povázsay György utcában volt a műterem, mely egyébként a régi Zárda, mai nevén Zichy Mihály utcára merőleges utca. Istvántelek 1950 óta Újpest része.

A két fenti gyermekfotó már 1950 után készült, eltérő műterem logókkal (a képek Tieff Bertalan, Berci bácsi fiának tulajdonában vannak)

Ahogy a családban hívták: Berci bácsi 1974-ben készült képe (Tieff Bertalan tulajdona)

Egy hozzászólás “Tieff L. Bertalan – Gyermekvilág műterme” bejegyzéshez

  1. Köszönöm a megkeresést, egészen meghatódtam, és meg kell állapítanom, hogy nagyon sok információval találkoztam, amiről nem is tudtam. Apu fő területe a gyerek fényképészet volt, nagyon tudott bánni a gyerekekkel. Kihozta belőlük a maximumot. Természetesen mellette csinált portrékat, esküvőket, tablókat. Abban az időben még nem volt színes technika, de már sokan igényelték. Ezt egy festőművésszel oldotta meg, aki a képeket kiszínezte, kifestette. Ha jól emlékszem, mert egy-két esetben én hoztam el, vagy vittem a képeket. Én Gyökössy névre emlékszem, a keresztnévre már nem. Palotán lakott a Dózsa György úton. A műterem az Árpád út 168. szám alatt volt, a Povázsai-Árpád sarkán. Nagyon kevés képem maradt, mert többször költöztünk, de találtam egy jó képet, azt elküldöm. Mielőtt önálló lett dolgozott a “Mosoly Album”-nál is. Aztán egy ideig mint daruszerelő lakatos dolgozott az Újpesti Vasöntödében, ahol Géza bátyja volt a főkönyvelő. Ketten voltunk testvérek Tieff Katalin nővérem, aki korán 46 évesen halt meg, és én. Hirtelen ez jutott eszembe, talán használni tud belőle valamit.
    Tieff Bertalan

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük