Tieff L. Bertalan – Gyermekvilág műterme

Tieff L. Bertalan is az a fotós volt, aki Rákospalotán kezdte, majd Újpesten folytatta a mesterségét. Az apa Tieff Sándor nyomdász volt, a neje Fridvalszy Vilma volt, katolikusok voltak és az 1904-ben született és 1913-ban meghalt Sándor fiuk temetése idején már a Zárda u. 17.-ben laktak. „L”, azaz Lajos Bertalan 1911-ben született. Az anyuka, Vilma 48 évesen 1923-ban meghalt, címük ekkor is a Zárda u 17. volt. (Lehet, hogy az 1928-as átszámozás után kapta a ház a 21-es számot).

Esti Kurir 1932.03.15 (10. évf. 61. sz. 12. o.) – Tieff Bertalan első hirdetése, Zárda u. 21.

Esti Kurir 1932.10.20 (10. évf. 236. sz. 10. o.) – még mindig, mint segéd hirdette magát. Ekkor a Palota-Újfalu, Pázmány u. 60.-as címet adta meg.

Az 1943-as telefonkönyvben Újpest, Kossuth u. 28.-as címmel szerepel a műtermek között. 1948-1950 között pedig ismét Istvántelken a Zárda u. 21. szám alatt működteti a Gyermekvilág névre keresztelt műtermét. Vélelmezhető, hogy ha 1932-ben is és 50-ben is ugyanott lakott, akkor valójában sosem költözött el. Vagy mégiscsak ide-oda költöztette a műhelyét, miközben a lakása megmaradt egy helyen, bár ez sokkal kevésbé valószínű.

168 óra – 2010.12.02 (22. évf. 48. sz. 32. o.) – Egy visszaemlékezés Tieff fotósra. Ez már az ötvenes években vagy utána kellett, hogy történjen, ekkor a Povázsay György utcában volt a műterem, mely egyébként a régi Zárda, mai nevén Zichy Mihály utcára merőleges utca. Istvántelek 1950 óta Újpest része.

A két fenti gyermekfotó már 1950 után készült, eltérő műterem logókkal (a képek Tieff Bertalan, Berci bácsi fiának tulajdonában vannak)

Ahogy a családban hívták: Berci bácsi 1974-ben készült képe (Tieff Bertalan tulajdona)

Egy hozzászólás “Tieff L. Bertalan – Gyermekvilág műterme” bejegyzéshez

  1. Köszönöm a megkeresést, egészen meghatódtam, és meg kell állapítanom, hogy nagyon sok információval találkoztam, amiről nem is tudtam. Apu fő területe a gyerek fényképészet volt, nagyon tudott bánni a gyerekekkel. Kihozta belőlük a maximumot. Természetesen mellette csinált portrékat, esküvőket, tablókat. Abban az időben még nem volt színes technika, de már sokan igényelték. Ezt egy festőművésszel oldotta meg, aki a képeket kiszínezte, kifestette. Ha jól emlékszem, mert egy-két esetben én hoztam el, vagy vittem a képeket. Én Gyökössy névre emlékszem, a keresztnévre már nem. Palotán lakott a Dózsa György úton. A műterem az Árpád út 168. szám alatt volt, a Povázsai-Árpád sarkán. Nagyon kevés képem maradt, mert többször költöztünk, de találtam egy jó képet, azt elküldöm. Mielőtt önálló lett dolgozott a „Mosoly Album”-nál is. Aztán egy ideig mint daruszerelő lakatos dolgozott az Újpesti Vasöntödében, ahol Géza bátyja volt a főkönyvelő. Ketten voltunk testvérek Tieff Katalin nővérem, aki korán 46 évesen halt meg, és én. Hirtelen ez jutott eszembe, talán használni tud belőle valamit.
    Tieff Bertalan

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük