Újpalota alapköve

2019.08.06-án a Fő téri térplasztikánál egy fa gyökere megbontotta az alapkő fedkövét, így a Répszolg munkatársai az alapkő alatt rejtőzködő időkapszulát – biztonsági okokból – eltávolították. Később döntenek majd a kapszula sorsáról. – szólt a xv. kerületi médiában a hírek.

Az első a Magyar Hírlap 1969.03.18-i (2. évf. 76. szám 5. oldal), a második a Magyar Nemzet aznapi (25. évf. 64. szám 3. oldal) számának a cikke. Már furcsának hathat, hogy ekkor még „Rákospalotázták” Újpalotát. A Gazdálkodó út a mai Nyírpalota utca. A Páskomliget utcai kereszteződésében áll a Fő tér a térplasztikával, ahol az alapkő pihent. Kedves ismerősöm, Kovács Ildikó tudósította a kerületieket az augusztus 29-i kapszula felbontásról, mely során igazolást nyert az 50 évvel ezelőtti tudósítás, miszerint pénzjegyeket, alapító okiratot, rendezési tervét és újságokat rejtett a fémláda. A tervek szerint – mai tárgyakkal kiegészítve a tartalmát – visszakerül a helyére az időkapszula.

A legtöbb napilap és hetilap megemlékezett 50 éve az alapkőletételről, mindenki optimistán várta az új lakótelep tervezői által ígért minőségi élettereket.

A Hétfői Hírek 1969.03.17-i (13. évf. 12. szám 3. oldal) számának cikke. Azért a felhőkarcoló, a jégpálya, de még a mozi is csak ígéret maradt……

Az akkori városvezetés, a Fővárosi Tanács VB elnöke Sarlós István volt. A jelenlegi főpolgármester Tarlós István. 50 éve múlva tehát „?arlós István” lesz a városvezető, ha jól okoskodom 🙂 !

A hírek szerint a mai nap (2019.09.12-én) zárják vissza a láda fedelét. 95 éves koromban – ha még írom ezt a blogot – ígérem újra beszámolok a kapszula sorsáról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük