Az Attila-vonal maradványai Rákospalotán

Idézet a Wikipédiából: „Az Attila-vonal egy Budapest keleti oldalán, 1944 őszén kiépített védelmi rendszer volt a szovjet előrenyomulás megakadályozására. Három sorból állt. Az első Alsógöd-Csomád-Veresegyház-Maglód-Ecser-Dunaharaszti vonalában, a második Dunakeszi-Mogyoród-Isaszeg-Pécel-Pestszentimre-Soroksár vonalában, a harmadik e mögött 5-10 kilométerre húzódott.

Az Attila-vonalat kényszermunkában építették férfi és női zsidó munkaszolgálatosok, és leventéket is kivezényeltek az építésére. A vonal áttöréséért a szovjet csapatok nehéz harcokat vívtak 1944. november 4. és december 28. között.”

Egy hosszabb lélegzetű összefoglaló [Juhász Attila: Budapest védelmi vonalainak rekonstrukciója (1944)] pedig az Arcanum Kft. Online kiadványai közt jelent meg. A térkép, melyet Mihályi Balázs készített:

Forrás: Budapest védelmi vonalainak rekonstrukciója (1944), Arcanum Online kiadványok

Ez a védvonal gyalogsági és páncélvédelmi árkokat, állásrendszereket, lőszerfülkéket jelentett. E védvonalaknak kevés, ma is látható nyoma maradt fenn. A fenti térképen a Szilas patak felett északi irányban húzódik a védvonal a szerzők szerint. A valóságban a Rákospalota külterületén található lőszerfülkék (betonbunkerek) jóval közelebb fekszenek a patakhoz, ugyanakkor lehet, hogy az árokrendszer és a betonbunkerek közt volt némi távolság. Az is lehet, hogy a térkép összeállításánál a még meglévő épített emlékek nem lettek a a térképhez igazítva, az csak írott forrásokra támaszkodott. A védvonal története jelenleg is kutatás alatt áll.

A Google Maps térképén bejelöltem piros nyíllal az egyik bunkert, a szántásokban több is található.

A blog írása közben rátaláltam az alábbi orosz nyelvű térképre. Ezen bekereteztem az Attila III. védvonal rákospalotai szakaszát, mely a Szilas- és a Csömöri-patak között lett kialakítva. Két harcárok (lila vonalak), továbbá páncélosok elleni akadályok (narancssárga vonal), valamint tüzérségi tüzelőállások (rövid, vastag lila jelölések) voltak a két patak közt elterülő szántőföldeken. Ezek szerint a bunkerek lőállások lehettek.

A facebook.com/hadtortenelmidelutanok oldalon a HM Hadtörténeti Intézete népszerűsíti az előadás sorozatait, mely keretében 2018.03.13-án tette közzé Számvéber Norbert a fenti térképet. Ezen látható, hogy a Palota felett húzódó Attila III. védvonal több sánccal is bírt.

Aki szeretné megnézni a bunkereket, induljon el a Régi Fóti úton kifelé Palotáról, majd közvetlen a Lidl után, jobbra kanyarodjon le, az út egy felüljárón át átvisz az M3-as felett, majd a Városkapu utcai (vagy aki így jobban ismeri: a Ford, Metro, Praktiker, Venezia, Gablini, Scania, Regio Játék, Panzi Pet cégek utcája) leágazást bal kéz fele elhagyva kb. 300 méterre jobboldalt egy földúton tudja megközelíteni az egyik bunkert. Biciklivel is megtehető távról van szó, ha csak Palotáról kirándulna egyet…

A VÉGÉRE PEDIG EGY MEGSZÍVLELENDŐ GONDOLAT. 16 ÉVE ÍRÓDOTT, MÉG NEM KÉSŐ, HOGY MEGVALÓSULJON. HIVATALNOKOK, ÉBRESZTŐ!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük